A leggyorsabb letöltési sebességet biztosító kiszolgáló kiválasztása az Ubuntu Linux rendszeren

A különféle alkalmazások csomagjainak telepítése közben feltűnhet időnként, hogy hiába rendelkezünk gyors internetkapcsolattal, azok mégsem annak maximális teljesítményét kihasználva, hanem csak töredékével töltődnek le a számítógépre. Erre az esetre nyújt segítséget a következő leírás.

1) Előkészületek

Azok számára, akik nem ismerik - vagy pontosabban tudni szeretnék - az aktuális internetkapcsolatuk fel- és letöltési sebességét, bemutatok egy lehetséges megoldást:

Először is szüneteltessünk minden fajta letöltést, ami éppen folyamatban van - vagy olyan folyamatot, amely az Internetkapcsolatot komolyabban igénybe veszi - például Internetes rádió. Böngészővel látogassuk meg a http://speedtest.net/ weboldalt, ahol a megjelenő térképen válasszuk ki azt a háromszöget, amelyre mutatva a hozzánk legközelebb eső város neve jelenik meg. Várjuk meg és ne csináljunk semmit addig, amíg a teszt sikeres lefutását követően eredménytábla be nem töltődik. A Your Speed Test Result feliratú résznél látjuk a le- (DOWNLOAD) és feltöltési (UPLOAD) sebességet. Az itt látható értékeket megjegyezve hasonló letöltési sebességet fogunk kapni az alábbi leírást végigcsinálva a csomagok letöltésekor.

2) Beállítások

Indítsuk el a Synaptic csomagkezelőt - Rendszer -> Adminisztráció -> Synaptic csomagkezelő) és a Beállítások -> Tárolók menüponton belül válasszuk a Letöltés innen: -> Egyéb... lehetőséget. A megjelenő ablakban kattintsunk a Legjobb kiszolgáló kiválasztása feliratú gombra és várjunk, ameddig be nem fejezi minden elérhető kiszolgálóra vonatkozóan a válaszidő és a sebesség lemérését. Fogadjuk el az eredményül kapott kiszolgálót a Kiszolgáló kiválasztása feliratú gomb lenyomásával és kövessük a megjelenő utasításokat. A csomagkezelőben végezzük el a csomagok listájának frissítését a Frissítés feliratú gombra kattintva.

Készen is vagyunk - mostantól a csomagok letöltése az Internetkapcsolatunk maximálisan elérhető sebességével fog megtörténni.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.